Laptop, tablet en mobiel vaker uitgesloten op inboedelverzekering

Veel verzekeringsmaatschappijen beperken de dekking van hun inboedelverzekering voor schade aan mobiele telefoons, tablets en laptops.

Een inboedelverzekering dekt schade aan spullen in  huis door bijvoorbeeld diefstal, lekkage of brand.

Schade aan je inboedel
Wanneer is gekozen voor een basisverzekering zonder extra’s dan wordt alleen de schade vergoed die in de woning plaatsvindt. Daarnaast kennen veel van deze verzekeringen voor bepaalde soorten schades uitsluitingen voor “schuldschades”, schades die zijn ontstaan doordat de je onvoorzichtig bent geweest.

Topper: kapotte mobiele telefoons
Kapotte mobiele telefoons behoren al een aantal jaren tot de meest geclaimde producten op de inboedelverzekering. Daarbij is het bij “valschades” voor een verzekeraar bijna niet te controleren of de val van de mobiele telefoon inderdaad in huis heeft plaatsgevonden of buiten de woning. In het eerste geval bieden veel verzekeraars wél vergoeding en in het andere geval niet. De kosten van dit soort schades lopen zodanig op dat steeds meer verzekeraars de polisvoorwaarden gaan aanpassen.

Volledige uitsluiting
Een van de grotere verzekeraars in Nederland schrapte met ingang van 1 april elke vergoeding voor schade binnen de inboedelverzekering voor schades aan laptops, tablets en mobiele telefoons. Wil iemand deze zaken toch verzekeren, dan biedt de verzekeraar hiervoor een aparte elektronicaverzekering aan. Onze ervaring leert dat wanneer eenmaal één grote verzekeraar een dergelijke stap zet, andere verzekeringsmaatschappijen snel volgen.

Alternatief is verhogen van de premie
Dit soort wijzigingen in de verzekeringsvoorwaarden is nooit plezierig. Maar als de schadelast sterk stijgt, is het alternatief dat de premies voor iedereen met een inboedelverzekering omhoog moeten. Ook voor iemand die geen dure mobiele telefoons, tablets of laptops heeft.

Verschillen zijn nog groot
De verschillen in verzekeringsvoorwaarden op dit gebied zijn nu groot. Heeft je gezin veel mobiele telefoons, tablets en laptops, dan is het zinvol te kijken op welke wijze deze het best verzekerd kunnen worden.

Hierbij kun je kiezen, bijvoorbeeld:
• Uitbreiding van de standaardverzekering met een extra dekking;
• Wijziging van het eigen risico voor bepaalde schades;
• Een aparte elektronicaverzekering.

Wij vergelijken  verzekeringsvoorwaarden van een groot aantal verzekeringsmaatschappijen. En wij weten ook hoe verzekeringsmaatschappijen in de praktijk een schade afhandelen. We kunnen je dus precies zeggen welke oplossing het beste bij je past.

Heb je vragen? Vraag het ons!