Op vakantie: hoe zit het met de reisverzekering?

Ga je in de komende tijd buiten Nederland op vakantie? Laat je, zeker nu met corona, door ons adviseren over een reisverzekering.

Om te weten welke risico’s vakantiegangers wel en niet vergoed krijgen, is in het kader van het coronavirus extra studie nodig. Ons kantoor houdt op dagbasis alle veranderingen bij.

Reisverzekering: meer dan alleen voor diefstal
Dat een reisverzekering onder voorwaarden de schade vergoedt die je lijdt wanneer tijdens je vakantie een deel van je bagage verloren gaat of gestolen wordt, is wel algemeen bekend. Minder bekend is dat de verzekeraar van de reiziger een bepaalde mate van oplettendheid verwacht om schade te voorkomen. Ook is minder bekend dat er vaak grenzen zijn aan het maximale bedrag dat als schade voor vergoeding in aanmerking komt. ‘Die zwaar gouden ring bezet met diamanten’ die ‘ergens op het strand’ verloren is gegaan, zal vrijwel nooit worden worden op een gebruikelijke reisverzekering.

Ook voor letsel en terugkeer
Veel minder bekend is dat de reisverzekering ook de extra kosten vergoedt als je in het buitenland ziek wordt of met speciaal vervoer moet terugkeren. Neem even de bekende gipsvluchten in de winterperiode. Je ging met de auto naar het skigebied maar moet met een gipsvlucht weer terugkeren. Je krijgt dan niet alleen te maken met de kosten van het vervoer van de auto indien geen van je medereizigers deze auto kan terugrijden, maar ook met de kosten van het vliegtuig waar je met een in gips gevat en gestrekt been twee stoelen in beslag neemt. Ook die kosten komen voor je eigen rekening als je geen passende reisverzekering hebt afgesloten.

Zo’n zelfde situatie kan natuurlijk ook in de zomer voorkomen. Even niet opletten en ongelukkig ten val komen, kan een gecompliceerde beenbreuk opleveren die speciaal vervoer om terug te komen noodzakelijk maakt. Erger nog wordt het wanneer je in het buitenland in het ziekenhuis moet worden opgenomen. Zolang de kosten van het ziekenhuis min of meer gelijk zijn aan de kosten die een ziekenhuis in Nederland rekent, zullen deze kosten door je basisverzekering wel vergoed worden. Maar als je partner of gezin tijdens een opname in het ziekenhuis in de buurt moeten blijven en te maken krijgen met extra verblijfkosten, dan komen deze kosten weer voor je eigen rekening behalve als je een goede reisverzekering hebt afgesloten.

En nu ook nog corona
Op dit moment komt er nog een extra risico bij. Namelijk dat in de omgeving waar je tijdens de vakantie verblijft het coronavirus (opnieuw) uitbreekt en de plaatselijke autoriteiten overgaan tot een lock down. De Nederlandse overheid heeft al laten weten dat ze in dat geval je niet komt halen! Je krijgt dan te maken met extra kosten van verblijf en mogelijk ook extra kosten om terug te keren. Komen ook deze kosten voor vergoeding in aanmerking wanneer je een reisverzekering hebt afgesloten?

Het antwoord op deze vraag hangt helemaal af van welk reisdoel je hebt en welke reisverzekering je afsluit. En zelfs dan biedt de kennis van gisteren, geen zekerheid voor de verzekering die je vandaag afsluit: reisverzekeraars reageren snel op veranderingen die in de wereld plaatsvinden. Wat bij de verzekering die gisteren werd afgesloten, nog gewoon onder de vergoeding viel, kan vandaag zijn uitgesloten.

Ons kantoor houdt op dag basis deze veranderingen bij. Ons advies is daarom: ga je op reis? Sluit dan een goede reisverzekering! Wij zoeken graag uit welke verzekering in jouw situatie passend is.

Vragen? Neem contact met ons op!