Lekker weer op reis

Op zomervakantie: Corona en je reisverzekering

Lekker weer op reis

Helaas zijn we nog niet van de coronapandemie af, maar er wordt veel meer mogelijk met reizen.  Waar moet je rekening mee houden?

Kan ik deze zomer nu wel of niet op vakantie gaan? En hoe zit het met de kosten als je niet op reis kunt? We hebben de meest gestelde vragen over de reisverzekering voor je op een rij gezet. De belangrijkste tip is nog steeds: Annuleer je reis niet zelf. Je verliest dan alle rechten op compensatie!

Onderstaande vragen zijn gebaseerd op de situatie zoals bekend op 6-10-2021.

 • Vraag 1:
  Iemand van mijn gezin is positief getest op corona en kan daarom niet op reis. Krijg ik de annuleringskosten vergoed op mijn doorlopende annuleringsverzekering?
 • Antwoord:
  NH1816:
  Ja, als je binnen 24 uur voor vertrek positief bent getest op corona door een officiële instantie, zoals de GGD. Deze vergoedingsregeling geldt alleen voor reizen vanaf 30 juni 2021.  Spreekt jouw reisorganisatie van een termijn langer dan 24 uur voor vertrek? Dan houden wij daar rekening mee, maar let op: tot maximaal 72 uur voor vertrek.
 • Klaverblad: Ja, als het reisadvies bij boeking (tussen 15 mei 2021 t/m 31 december 2021) positief was met vertrekdatum 15 mei 2021 t/m 31 maart 2022 en de annuleringsverzekering binnen 7 dagen na boeken van de vakantie is gesloten.
  ASR: Ja, als je dit kunt aantonen.

 

 • Vraag 2:
  Op het moment van boeken geldt het reisadvies code oranje of rood. Voor vertrek is dit niet veranderd. Mijn reis kan daarom niet doorgaan. Krijg ik annuleringskosten vergoed?
 • Antwoord:
  NH1816: Nee, een negatief reisadvies is geen verzekerde gebeurtenis.
  Klaverblad: Nee, een negatief reisadvies is geen verzekerde gebeurtenis.
  ASR: Nee, een negatief reisadvies is geen verzekerde gebeurtenis.

 

 • Vraag 3:
  Op het moment van boeken geldt het reisadvies code groen of geel. Voor vertrek verandert dit naar code oranje of rood vanwege het coronavirus. Mijn reis kan daarom niet doorgaan. Kan ik aanspraak maken op mijn reis- en annuleringsverzekering?
 • Antwoord:
  NH1816: Ja, er is een onverplichte uitkering als je voldoet aan de volgende voorwaarde: de doorlopende annuleringsdekking is uiterlijk binnen 7 dagen na het boeken van de vakantie afgesloten.
  Klaverblad: Ja, er is dekking op de annuleringsverzekering.
  ASR: Nee, er is geen dekking. Alleen als jijzelf, partner of meereizende kinderen corona hebt en de testuitslag mailt naar ASR dan is er dekking op annuleringsverzekering.

 

 • Vraag 4:
  Op het moment van boeken geldt het reisadvies code groen of geel. Stel dat ik op mijn bestemming besmet raak met het coronavirus en ik moet hiervoor medische hulp inroepen en langer op mijn bestemming blijven. Krijg ik vergoeding?
 • Antwoord:
  NH1816:  Ja, je hebt recht op een vergoeding van de extra verblijfskosten en extra kosten voor de (nieuwe) terugreis. Omdat medische hulp is geroepen, wordt dit gezien als ernstige ziekte.
  Klaverblad: Ja, ben je niet ziek, maar moet je wel verplicht in quarantaine dan geldt een vergoeding van € 75,- per dag per persoon voor maximaal 7 dagen. Zit je in quarantaine en ben je zelf ook echt ziek dan dekt de reisverzekering de extra kosten.
  ASR: Nee, er is geen dekking op reis- en annuleringsverzekering.

 

 • Vraag 5:
  Op het moment van boeken geldt het reisadvies code groen of geel. Helaas ben ik met vertraging op mijn bestemming aangekomen omdat het vliegtuig vertraging had. Krijg ik vergoeding?
 •  Antwoord:
  NH1816: Ja, je hebt recht op vergoeding voor aankomstvertraging van meer dan 8 uur door vliegtuig, boot, bus of trein.
  Klaverblad: Ja, je hebt recht op vergoeding bij vertraging van meer dan 8 uur.
  ASR: Ja, alleen als je reis langer duurt dan 3 dagen en je meer dan 8 uur vertraging hebt opgelopen.

 

 • Vraag 6:
  Stel ik ben op mijn vakantiebestemming en het land gaat (weer) op slot vanwege het coronavirus. Kan ik dan een beroep doen op mijn reisverzekering?
 • Antwoord:
  NH1816: Nee, er is géén vergoeding voor de extra kosten die je maakt om weer thuis te kunnen komen. Is de reis eerder beëindigd en heb jij de aanvullende dekking ‘Annuleringsverzekering’ op jouw doorlopende reisverzekering? Dan kun je wél een beroep doen op een (pro rata) vergoeding voor de niet gebruikte vakantiedagen. Let op: dit kan alleen als er geen sprake was van reisadvies code oranje of rood op de dag van jouw vertrek! Deze vergoeding geldt alleen voor vooraf geboekte en betaalde onderdelen van de reis, niet voor onderdelen die tijdens de reis zijn geboekt.
  Klaverblad: Nee, er is geen vergoeding voor de extra kosten die je maakt om weer thuis te kunnen komen. Heb je ook een annuleringsverzekering dan komen de niet gebruikte vakantiedagen wel voor vergoeding in aanmerking.
  ASR: Ja, de reisverzekering is geldig tot het eerst mogelijke moment dat je redelijkerwijs naar huis kunt terugkeren. Blijf je langer op je vakantiebestemming terwijl je redelijkerwijs wel naar huis kunt terugkeren? Dan schiet je in ernstige mate tekort in je verplichting om schade te voorkomen. Je bent dan niet meer verzekerd voor schade die gerelateerd is aan corona. Je bent nog wel verzekerd voor schade die niet gerelateerd is aan corona als je de desbetreffende rubriek hebt gekozen, zoals medische kosten als gevolg van een beenbreuk of bagage die wordt gestolen. Uiteraard moet je wel de normale voorzorgsmaatregelen in acht nemen.

 

 • Vraag 7:
  Ik wil op vakantie naar een land waarvoor ik van tevoren een verplichte coronatest (Covid-19 PCR-test) moet doen. Worden deze kosten vergoed?
 • Antwoord:
  NH1816: Nee, er is geen vergoeding. Let op: word je positief getest op corona en mag je daarom niet reizen? Dan worden de annuleringskosten vergoed op de annuleringsverzekering. Dit geldt alléén voor vliegreizen vanaf 23 april 2021.
  Klaverblad: Nee, er is geen vergoeding.
  ASR: Nee, er is geen vergoeding.

 

 • Vraag 8:
  Ik moet langer op mijn bestemming blijven, bijvoorbeeld omdat ik in quarantaine moet. Krijg ik extra verblijfskosten vergoed?
 • Antwoord:
  Nh1816: Ja, alleen als je in quarantaine moet omdat je zelf besmet bent geraakt door het coronavirus, bieden wij een vergoeding voor extra verblijfskosten en kosten voor de (nieuwe) terugreis. Let op! Dit geldt alleen voor vliegreizen vanaf 23 april 2021.
  Klaverblad: Ja, er geldt dan geldt een vergoeding van € 75,- per persoon, per dag voor maximaal 7 dagen.
  ASR: Nee, er is geen vergoeding.

 

 • Vraag 9:
  Voor mijn reisbestemming geldt een verplicht vaccinatiebewijs. Als ik die niet heb en mijn reis daarom niet door kan gaan, krijg ik dan annuleringskosten vergoed?
 • Antwoord:
  NH1816: Nee, er is geen vergoeding. Een verplichte vaccinatie is namelijk een maatregel van de overheid, dit is geen verzekerde gebeurtenis.
  Klaverblad: Nee, er is geen vergoeding. Een verplichte vaccinatie is namelijk een maatregel van de overheid, dit is geen verzekerde gebeurtenis.
  ASR: Nee, er is geen vergoeding. Een verplichte vaccinatie is namelijk een maatregel van de overheid, dit is geen verzekerde gebeurtenis.

 

 • Vraag 10:
  Ik heb een verplichte coronatest (Covid-19 PCR-test) gedaan. Maar omdat de uitslag niet op tijd binnen was, heb ik mijn vlucht gemist. Worden de kosten van een nieuwe vlucht vergoed?
 • Antwoord:
  NH1816: Nee, er is geen vergoeding. Reisorganisaties adviseren om op tijd een afspraak te maken voor de test. Het op tijd in het bezit zijn van de uitslag is namelijk geheel de eigen verantwoordelijkheid van jou als reiziger.
  Klaverblad: Nee, er is geen vergoeding. Reisorganisaties adviseren om op tijd een afspraak te maken voor de test. Het op tijd in het bezit zijn van de uitslag is namelijk geheel de eigen verantwoordelijkheid van jou als reiziger.
  ASR: Nee, er is geen vergoeding. Reisorganisaties adviseren om op tijd een afspraak te maken voor de test. Het op tijd in het bezit zijn van de uitslag is namelijk geheel de eigen verantwoordelijkheid van jou als reiziger.


We proberen dit artikel zo actueel mogelijk te houden. Er verandert op dit moment erg veel in korte tijd.
De actuele polisvoorwaarden van de betreffende verzekeraar zijn altijd leidend.

Zit je in een situatie zoals hierboven genoemd? Neem dan even contact met ons op , we helpen je dan graag verder!

 En….FIJNE VAKANTIE!